måndag 7 mars 2011

Avslöjandet...

Antar att jag borde berätta om mitt "Eureka-moment" nu. Det hela började egentligen när jag googlade runt efter möjliga dieter efter Cambridge-kuren. Jag hade sen tidigare hört talas om LCHF (Low Carb High Fat) men mer eller mindre avfärdat det. Nu passade jag istället på att läsa lite mer, och ju mer jag läste desto mer intresserad blev jag. Mitt stora problem med denna dieten var att man inte får äta bröd. Men så hittade jag ett recept på något som kallas "Oopsie-bröd". Ett bröd helt utan kolhydrater (i princip). Och det var då jag hade mitt Eureka-moment!

För att lite kort ska förklara vad LCHF handlar om har jag klippt följande från http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf:

"LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Låter LCHF för krångligt? Det är ok – du kan också kalla det för njutmetoden. Man kan nämligen äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt.
Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

Gör så här

  • Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
  • Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).
Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt. Så enkelt är det. Du behöver alltså inte räkna kalorier eller väga maten. Och glöm alla industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande."

Han som skriver detta heter Andreas Eenfeldt och är läkare, specialist i allmänmedicin. Han har dessutom skrivit en bok som heter "Matrevolutionen". Den beställde jag nyligen och jag hoppas att den kommer i brevlådan vilken dag som helst.



Jag vet sen tidigare att jag är känslig mot kolhydrater eftersom jag ofta känner mig uppblåst och obekväm efter att ha ätit t ex bröd eller pasta. Jag är långt ifrån nån expert men det jag läst hitills tilltalar mig - även om varje fiber i min kropp skriker att detta måste vara för bra för att vara sant!!!

Hursomhaver, otålig som jag är bestämde jag mig för att göra ett försök redan nu. Så i tisdags ställde jag mig på vågen som då visade 117.3 kg. Hade alltså lagt på mig ett kilo efter mitt helgsvullande. Därefter började jag äta enligt LCHF. Under veckan som gått har jag gottat i mig fina köttbitar med beasås. Broccoligratäng med vispgrädde och ost. Och så har jag förstås bakat Oopsie-bröd! Så imorse var det då dags att ställa sig på vågen igen. Om jag ska vara helt ärlig trodde jag inte ett ögonblick att jag skulle gått ner men, till min förvåning visade vågen på 117.1 kg! Ingen enorm viktminskning men ändå. Och då får man ta i beräkning att jag troligen bär på ett mens-kilo eller två just nu. Dessutom känner jag mig redan lättare och piggare. Ungefär samma effekt som Cambridge med andra ord. Det är för övrigt möjligt att nå ketos även på detta vis…

Så nu ska här testas på allvar. Alternativa ingredienser har införskaffats och alternativa recept har skrivits ut. Till att börja med tänkte jag dela med mig av det som triggade detta, nämligen Oopsie-brödet:

Recept på ett lätt och luftigt LCHF bröd som går att använda till mycket!

Oopsie-bröd
Tid: 35 minuter
Antal: ca 6 st Oopsies


Ingredienser
3 ägg
100 gram philadelphiaost
Lite salt.
Ev. lite bakpulver.


Gör så här
Dela på äggvitor och gulor. Vispa äggvitorna hårt med lite salt. Man ska kunna vända på bunken utan att vitorna rinner ur. Vispa gulorna i en annan bunke tillsammans med philadelphiaosten och (Ev. lite bakpulver). Sedan vänder du försiktigt ner ostsmeten i vitorna. Lite i taget. Rör inte alltså, utan blanda försiktigt. Detta för att man vill bibehålla luften i smeten. Klicka sedan ut på smörat bakplåtspapper och grädda i ugnen på 150 grader i 25 minuter!



MUMS!

1 kommentar:

  1. Häftigt jag har oxå funderat lite på denna o på gi o på viktväktarna men har en stund med cambridge kvar.
    Nu har jag inte satt mig in i vad de olika sätten står för så ska bli kul att få följa detta med lchf med dig.
    Lycka till o grattis till viktminskningen.

    SvaraRadera