LCHF-recept

Krämig fläskfilé med champinjoner
Man tar en fläskfilé och skivar i ca 1/2 cm tunna skivor och steker tillsammans med skivade champinjoner av valfri mängd. Rör i en burk vitlöksost (jag brukar använda Philadelphias) och creme fraiche. Kläm i en vitlöksklyfta eller två och salta och peppra och ha i en skvätt soya. Låt puttra en stund. Blir såsen för tjock, ha i lite grädde. In the olden days brukade jag ha tagliatelle till men nuförtiden blir det en sallad. Gott är det i alla fall och ooooh så mättande!

Jordgubbstårta a la Morot
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda 2 dl mandelmjöl (ca en halv påse (200 gram) mandlar genom en mandelkvarn) med 1 dl pofiber, 3 tsk bakpulver, 1/2 tsk vaniljpulver, 2 tsk malen kanel, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk malen ingefära och en nypa salt.

Vispa 3 ägg och 1 1/2 dl sukrin till luftig konsistens och vänd i torrvarorna. Tillsätt 1 1/2 dl rapsolja och 3 dl finrivna morötter. Häll smeten i en smord form bröad med antingen mandelmjöl, kokos eller fibrex. Formen bör vara ca 25 cm i diameter med en 5 - 10 cm hög kant.

Grädda kakan i mitten av ugnen ca 60-70 minuter. Låt svalna. Toppa kakan med vispad grädde och lägg på massor av jordgubbar och blåbär (eller andra bär). Servera och njuuuut!

Tacolåda
Jag blandade en burk Philly-ost med ca 1 1/2 dl creme fraice och la röran i botten av en gratängform. Stekte 500 gram köttfärs och blandade i en påse tacokryddor och en dl vatten. På med köttfärsen på oströran i formen och toppa med (massor av) riven ost. Avslutade med några tunt skivade tomater och grön chilipeppar och in i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.

Omelett med basilika och brie
Vispa två ägg med 1/4 dl vispgrädde, lite riven ost samt en klick Philly-ost. Blanda i hackad färsk basilika och salt. Lägg smör i en panna och häll i smeten. Stek på medelvärme ett par minuter tills omeletten lossnar från kanten, men fortfarande är lite kletig i mitten.

Lägg på tunna skivor av brieost, en halv matsked pinjenötter och ett par stycken basilikablad. Vänd över halva omeletten på den andra halvan och servera. Mums!

Lammfärsbiffar med oliver och fetaost

Blanda 500 gram lammfärs med 3/4 dl grädde, 2 tsk oregano, 2 pressade vitlöksklyftor och smaka av med salt och peppar. Forma till sex biffar med blöta händer. Dela 6 stycken stora oliver och tryck ner i biffarna. Tryck också ner fetaost i lagom stora bitar. Stek i smör på medelvärme ca 4 minuter på varje sida. Häll 2 msk kalvfond och 1 1/2 dl vispgrädde i pannan och låt koka ihop lite. Servera och njuuuuut!

Pestolax
Man tager en laxfile och brer på ett tjockt lager grön pesto (antar att det skulle gå precis lika bra med röd men personligen föredrar jag grön) och sen på med riven ost. In i ugnen i smörad form tills fisken är rosa och osten fått en aning färg. Jag avnjöt med lite tomat och basilika med en skvätt olivolja.

Fläskig pannkaka

Lägg en stor klick smör i en långpanna med höga kanter (gratängform går lika bra) och in i ugnen på 250 grader. Skär ett paket stekfläsk i bitar och lägg i pannan när smöret smält och låt stå i 10 minuter. Vispa under tiden 8 stycken ägg och blanda sedan i 1 1/2 dl vispgrädde, 250 gram keso (full fat of course!) och 2 dl riven ost. Salta och vitpeppra. Häll smeten över det ugnsfrästa fläsket och in i ugnen ca 25 minuter. Avnjut med Önos Lågkalorisylt (i måttliga mängder) eller bara som den är. Personligen tycker jag pannkakan blir ännu godare om det får stå en halvtimme eller så.

Kladdsallad
Jag skalade två gröna squash och skar sedan i små fyrkanter. Fräste därefter squashbitarna i (mycket) smör. Det går att koka i ett par minuter om man föredrar det men jag tycker stekt blir godare. Det ska inte bli nån stekyta utan bara tills squashen är mjuk.
Sen blandade jag ca 1 dl creme fraiche (går bra med gräddfil också) med 1 dl majonäs och 1 msk senap. Blandade till slut i skivad purjolök och som sagt, två pressade klyftor vitlök. Salta och peppra. Klart!

LCHF-burgare
Jag delade ett halvt kilo blandfärs på tre, kryddade och formade till hamburgare. Stekte på låg temperatur tills de var genomstekta. La ett salladsblad på tallriken och började hamburgerbyggandet med en sked hemgjord hamburgerdressing (lika delar creme fraiche och majonäs, chilisås efter smak och tycke samt finhackad inlagd gurka). På det la jag skivad rödlök, avokado, gul chilli och smältost. La sedan på hamburgaren och ytterligare en skiva smältost. På det blev det lite bacon, ett par tomatskivor och slutligen lite mer dressing. Och så på med sallads"locket". Visserligen går burgaren inte att äta med händerna, men ooooh så gott det var.

Coleslaw
Rev 1/4 vitkål med osthyvel och skivade en halv rödlök fint. Blandade sen 1/2 dl gräddfil med 1/4 dl majonäs och 1/2 msk senap (jag använde Dijon). Smakade av med salt och svartpeppar.

LCHF-rulltårta
Jag gjorde en helt vanlig Oopsie-smet, men istället för salt hade jag i ca en tesked vaniljpulver (Inte vaniljsocker!). Bredde ut smeten på bakplåtspapper och in i ugnen. Tog något längre tid än vanliga Oopsies, ca 30 minuter skulle jag tro.

Vispade sen lite grädde och blandade med mosade hallon. Bredde detta över "brödet" och rullade ihop. Blev väldigt lyckat faktiskt!

Papotsakia
Dela en aubergine på längden (jag delade vår lite "ojämnt" eftersom Mr Big äter så mycket mer än mig) och koka bitarna i saltat vatten tills dom är genomkokta (men inte sönderkokta). Stek lamm- eller köttfärs och blanda i passerade tomater, lök, vitlök och kryddor. Gröp ur kärnhuset ur auberginen och fyll med färsblandningen. Blanda creme fraiche med riven ost och koka ihop lätt. Ringla ostblandningen över färsen och toppa med mer riven ost. Kör in i ugnen (225 grader) tills det fått en fin gyllenbrun yta.

LCHF-pizza
För att göra en mumsig LCHF-pizza vispar du fyra ägg med lite salt tills det blir fluffigt. Häll i fyra matskedar olivolja, 2 matskedar grädde, åtta matskedar vatten, två kryddmått bakpulver och 6 matskedar fiberhusk (finns i glutenfria hyllan i affären). Smaksätt efter tycke med vitlökspulver och basilika (eller andra kryddor om du föredrar det). Låt stå och svälla i ca 20 minuter. Efter ungefär halva tiden bör du röra om ordentligt.
Lägg degen på bakplåtspapper och lägg ett till papper ovanpå och tryck ut degen över plåten (det här receptet räcker till en bakplåt dvs ungefär fyra personer, om man inte bor med nån som Mr Big, som utan tvekan kan äta en halv plåt eller mer på egen hand). Förgrädda i 225 grader i ca 10 minuter eller tills pizzabotten fått fin färg.
Sen är det bara att slänga på vad du är sugen på! På pizzan i fredags hade jag tomatsås, rödlök, getost och babyspenat. Och massor av ost förstås!

Ost- och baconmuffins
Portioner: 12 st
Ingredienser:
10 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl ost
2 pkt bacon
peppar

Gör så här
Blanda ägg, grädde och ost.
Klipp baconet i små bitar och stek.

Blanda baconen med äggröran, peppra.

Häll sedan smeten i muffinsformar.
In i ugnen i ca 175 grader i 20 minuter.


Kalkongratäng
1-2 kalkonfileér (eller kycklingfileér)
1-2 Vitlöksklyftor
ca 1 burk strimlade soltorkade tomater (i olja)
Minst en stor burk cremefraiche.
Salt
Vitpeppar
Ost (valfritt)

Gör så här 
Skär fileérna i småbitar och stek i stekpannan, så de får fin färg och är nästan genomstekta.

Blanda Cremefraiche, vitlök och soltorkade tomaterna (gärna lite av tomatoljan i) salta, peppra o smaka av.

Häll röran över den skivade kalkonen och gratinera i ugnen. Jag hade dessutom lite gratängost ovanpå. Servera med t ex sallad. God att äta även kall.