fredag 18 februari 2011

Dag Fem - Vad är egentligen Cambridge Viktprogram?

 
Kom på att jag kanske skulle berätta lite vad Cambridge är egentligen. Cambridge är alltså en måltidsersättning bestående av gröt, shaker och soppor. Personligen äter jag bara gröten och shakerna eftersom jag inte gillar sopporna alls. Finns i massa goda smaker och mina favoriter är cappucino och mintchoklad. Det finns även bars, men dom ska man inte äta medan man går på ren kur.
 
Ren kur, alltså det som jag kör nu, innebär att man äter tre påsar om dagen och dricker minst 3 liter vatten. Kaffe och the går bra men utan socker förstås. En del rådgivare säger att man får ha en skvätt mjölk i, andra hävdar att man inte får det. Jag tror det är väldigt individuellt det där och att en del ramlar ur ketos för minsta lilla. Såna bör alltså inte ha mjölk i kaffet. Andra, som jag, tål lite mjölk och t o m en räka eller två utan att trilla ur ketos. Dock undviker jag att t ex ta en liten skinkbit eftersom jag tycker att det triggar "ät-behovet" och att suget sätter in.
 
Vad är då ketos? För det första ska det inte förväxlas med ketoacidos, vilket inträffar framförallt vid bristfällig insulintillförsel hos personer med diabetes typ I samt vid långvarig alkoholism. Ketos innebär att ketonkroppar frisätts i blodet då kroppen övergår till att använda fett som bränsle, istället för kolhydrater. När detta inträffar (vilket tar ca 3-5 dagar) så försvinner hungerskänslorna och man blir piggare. Efter det är det i princip tristessen man kämpar emot. Oavsett hur goda shakerna är så blir det lite trist att äta samma sak dag ut och dag in.
 
 
 
På söndag är det i alla fall vägdags för första gången sen jag började och jag hoppas på en ordentlig nedgång som peppar mig att fortsätta. Fast även en liten nedgång är mycket välkommen. Allt som visar neråt är jag tacksam för.
 
Nu är det dags för gröt!

2 kommentarer:

  1. Ja visst är gröten god, jag brukar ha på lite extra kanel mums.
    Minten fryser jag ibland, det är mintsorben som jag kallar den är min lite godare helgmat.
    Längtar att få höra ditt resultat på vågen...

    Ha en toppen helg nu

    SvaraRadera
  2. Tack detsamma! Jag har inte prövat att frysa shaken ännu men hört att man kan göra det. Blandade kakaon med kaffe istället för vatten i helgen dock och det blev riktigt gott.

    SvaraRadera